This post is in Finnish. You may find the original version here posted by Taloussanomat.

Prestossa lounas maksaa yhtenä hetkenä 8,30 ja toisena 12,30 euroa. Hinta elää asiakasmäärän mukaan. Monien lounastajien leuat loksahtivat helsinkiläisen ravintola Preston jonossa viime viikon maanantaina. Lounasbuffetti ei maksanutkaan vanhaan tapaan 10,30, vaan ravintolasta löytyvä sähköinen näyttö päivitti kulloisenkin hinnan kymmenen minuutin välein.

Presto kokeilee lounasmyynnissään niin sanottua dynaamista hinnoittelua, jossa lounaan hinta sahaa kysynnän mukaan välillä 8,30–12,30.

Heti kun ravintolaan virtaa keskimääräistä enemmän väkeä, hinta nousee automaattisesti. Kun taas kiivain lounasaika on ohi ja kävijöiden määrä vähenee, hinta laskee.

Preston ravintolapäällikön Outi Koistisen mukaan asiakkaiden palaute on alkuvaiheessa ollut vaihtelevaa.

– Osa on tykännyt, osa ei. Niinhän se aina tällaisissa uudistuksissa menee, Koistinen toteaa.

Taustalla suomalainen startup

Preston kokeilu saattaa olla lajissaan maailman ensimmäinen. Ainakaan järjestelmän kehittäneen suomalaisen Priceff-yrityksen Anders Ekholm ei tiedä, että reaaliaikaista dynaamista hinnoittelua olisi koskaan aikaisemmin kokeiltu ruokaravintolassa.

Ekholm sanoo perusajatuksen olevan yksinkertainen: järjestelmä seuraa jatkuvasti myytyjen lounaiden määrää ja nostaa tai laskee hintaa sen mukaan, kuinka paljon kysyntä poikkeaa odotetusta.

– Tarkoituksena on purkaa ruuhkahuippuun syntyviä jonoja ja toisaalta houkutella enemmän asiakkaita hiljaisempina ajankohtina.

Suurin hyöty syntyy hänen mukaansa siitä, että hinnan heijastellessa kysyntää mahdollisimman tarkasti lounaita menee kaupaksi enemmän ja hävikki pienenee.

Hinnat elävät nyt myös Naantalin kylpylässä

Idea muuttuvasta hinnoittelussa iskostui Priceffin Ekholmiin kymmenen vuotta sitten, kun hän jäi ilman lippua loppuunmyydylle Lapin-lennolle.

– Pidin kummallisena sitä, että kaikki liput oli myyty etukäteen. Hinta oli liian matala, sillä kysyntää olisi vielä riittänyt.

Nykyisin lähes kaikki lentoyhtiöt käyttävät dynaamista hinnoittelua, ja etenkin Yhdysvalloissa sitä soveltavat monet muutkin aina elokuvateattereista taksiyhtiöihin.

Priceffinkään järjestelmä ei sovellu vain lounaisbuffetteihin, vaan Ekholmin mukaan samaa algoritmia voi muuttujia säätämällä käytännössä mihin tahansa palveluihin, joiden myynti on tavalla tai toisella aikariippuvaista.

Tällä hetkellä Priceffin hinnoittelua kokeillaan Preston lisäksi Naantalin kylpylässä, jossa pääsylippujen hinnat elävät kävijämäärän mukaan.

Käytännön ongelma: lounassetelit

Priceffin tavoitteena on ennen pitkää päästä Euroopan suurille palvelumarkkinoille, jossa dynaaminen hinnoittelu on Ekholmin mukaan lapsenkengissä.

– Yleensä dynaaminen hinnoittelu perustuu siihen, että kysyntää pyritään ennustamaan historian perusteella. Meidän järjestelmämme eroaa merkittävästi siten, että painopiste on ennustamisen sijaan todellisen kysynnän seuraamisessa, ajatuspaja Liberan tutkimusjohtajanakin työskennellyt Ekholm kuvailee.

Hän myöntää, että teoriassa yksinkertainen idea kohtaa käytännön elämässä haasteita: esimerkiksi lounasbuffettien hinnat määritellään usein lounassetelien ylärajan mukaan, joten hintaa ei ohjaa pelkästään kysyntä.

Aika näyttää, sopeutuvatko lounastajat muuttuviin hintoihin. Preston kokeilulle ei ole määritetty tarkkaa kestoa, vaan ravintolapäällikkö Koistisen mukaan ravintolan johto istuu aina viikon päätteeksi arvioimaan, miten pilotti on sujunut.